De weg naar de beurs, in je Remi


Ik was er al voor gewaarschuwd door andere ‘collega’s’, zelfstandig ondernemen kan eenzaam zijn. Het grootste nadeel vind ik dat ik niemand heb waar ik even mee kan sparren als ik ergens tegen aanloop. Kopje koffie, oftewel slootwater, erbij en even peilen hoe een ander het ziet als ik er zelf even niet uitkom. Soms moet ik ergens afstand van nemen om inspiratie te krijgen maar als zelfstandig ondernemer moet ik overal bovenop zitten en het komt allemaal op één persoon neer.
Alleen een beursdeelname voorbereiden is dan ook geen gemakkelijke taak.

Ik voel me zo verdomd alleen – Ciske de Rat

Toegeven aan het gevoel van eenzaamheid is geen optie. Voelt u zich als Ciske de Rat slechts verdomd alleen, dan is het zelfstandig ondernemerschap niet de te bewandelen weg voor u. Bij zulutions draait het om het vinden van oplossingen. Elk probleem waar ik tegenaan loop, zie ik als een uitdaging. Een manier om wat te overwinnen en er met meer ervaring en kennis uit te komen. Ik heb mijn doel, branding, al bepaald dus nu volgt de bepaling van het budget. Ik weet dat ook andere zelfstandig ondernemers dit gevoel van eenzaamheid delen en dat zij graag samenwerken en elkaar ondersteunen. Het wiel is al uitgevonden. Ook zij zullen vast wel eens budgettair in de knoop hebben gezeten en mij begrijpen tijdens mijn eenzame tocht naar antwoorden.

Erop uit

Met online netwerken komt men een heel eind. Zo is er bijvoorbeeld Skype waardoor wij het gevoel krijgen in één kamer samen te zijn. Op online platforms vind men daarnaast allerlei andere blogs over het onderwerp. Ik ben niet alleen en weet nu meer over hoe zelfstandig ondernemers, verspreid door heel Nederland, met dit probleem omgaan. Ook de ondernemer om de hoek kan behulpzaam zijn. Ik ben daarom op zoek gegaan naar netwerklocaties waar ik verschillende zelfstandig ondernemers persoonlijk kan ontmoeten en kwam uit bij Places to work. Nu heb ik eens in de maand de mogelijkheid mijn gedachten tijdens ZZP Friday te pitchen bij mijn ‘collega’s’. Plots ben je niet meer alleen als dit besef komt.

Ineens weet je het

Als startend zelfstandig ondernemer moet ik met zeer weinig middelen veel doen. Tijdens één van mijn bezoekjes aan Places to work kwam ik in gesprek met een medewerker over hoe samen te werken met anderen en zo kosten voor mijn beursdeelname te drukken. De medewerker wees mij erop dat wij allen gemeen hebben dat uitgaven terugverdiend moeten worden. Dit zette mij aan tot denken en inmiddels ben ik bezig met het sluiten van barter deals en ben ik van plan samen met andere zelfstandigen in te kopen. Ik kwam langs voor advies om van het eenzame gevoel af te komen en ik ging weg met nieuwe ideeën om samenwerkingen aan te gaan met collega zelfstandig ondernemers. Zo ben ik goedkoper uit en ik bouw duurzame relaties op met andere zelfstandigen.

If you want creativity, take a zero off your budget. If you want sustainability, take off two zeros – Jaime Lerner

Share