Dust yourself off and try again after a social media setback


blog zulutions social media setback online marketing almereSocial media is vallen en opstaan. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Deze zomervakantie heb ook ik dit ondervonden. Ik zie geen beren op de weg en dook in de data want zo ben ik. Waar kwam de daling in likes door? Waarom steeg het aantal nieuwe volgers ineens niet meer? Kortom, het zomerdipje heeft mij wel even bezig gehouden. Totdat ik bij een bevriende social media guru las dat ook zij dit ondervond. Pfew, het lag dus niet geheel aan mij.

Instagram setback

Een social media setback overkomt iedere ondernemer. In mijn geval was het gelukkig slechts merkbaar op mijn zakelijke Instagram pagina, maar dat was na mijn zakelijke Twitter account mijn snelst groeiende social media kanaal. Ik kreeg plots minder likes. Daarbovenop kwam dat het aantal volgers op mijn privé account wél steeg. Ik snapte er niets van, maar zoals ik zei was ik snel gerust gesteld nadat ik had gelezen dat ook andere ondernemers een daling waarnamen. De hamvraag is natuurlijk, wat veroorzaakte deze daling? In mijn geval, denk ik, dat de zomervakantie er iets mee te maken had. Niet dat het voor ondernemers komkommertijd was, maar wellicht lag de focus op iets anders dan social media marketing. Op vakantie ben ik zelf ook minder actief op social media. Ik geef ook toe dat ik tijdens de zomervakantie vaker gebruik maakte van eerder geplaatst materiaal. Het is wellicht ook u opgevallen. Is er ook sprake van te veel herhaling? Dat zal vast wel een rol spelen en daar wordt aan gewerkt.
Mijn grootste “valkuil” is vast heel herkenbaar. Twee maanden geleden is het Youtube kanaal van zulutions gelanceerd en daar lag mijn focus. Ik schonk minder aandacht aan mijn andere social media kanalen omdat deze immers al goed liepen. Nu ik weer de balans gevonden heb, zie ik het niet al te somber in. Bovendien zie ik alweer een stijgende lijn. Einde zomervakantie?

Turn a social media setback into a comeback

Ik heb ervan geleerd. Andere ondernemers die dit lezen, kunnen er daarnaast ook wat van opsteken. Eind goed, al goed dus. Mocht u een social media setback ervaren, denk dan aan deze handige tips:

  1. Leer van uw fouten
  2. Maak nieuwe connecties
  3. Overweeg re-branding
  4. Social media marketing is onderdeel van de marketingmix. Laat het niet alles beheersen. Dan is een social media setback niet bepalend voor onder andere de verkoop van uw diensten en producten.

Failure is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough. – Elon Musk

Share