Een zelfstandig ondernemer is geen muurbloempje


zulutions-Online Marketing-Shanna Hillebrand-Fotograaf-Almere_vrijstaandNetwerken is essentieel als het om ondernemen gaat. Als mensen u kennen, gunnen ze u meer. Als zelfstandig ondernemer neemt u netwerken dan ook serieus.  Toen voor zulutions het avontuur van het zelfstandig ondernemen begon, was dit ook voor mij het geval. Althans, dat was de bedoeling. Vanaf nu zou ik mij volledig storten op netwerken. Vervolgens kwam er van alles op mij af. Het begon met een simpele to do list maar die groeide uit tot een boekwerk. Uiteindelijk ging al mijn kostbare tijd op aan administratie en alle rompslomp die daarbij komt kijken.

A change had to come

Het moest anders. zulutions is geen administratiekantoor maar zo begon het wel te voelen. Toen ging de knop echt om. Ondanks dat netwerken altijd een belangrijke rol speelde, moest ik dit beter in gaan plannen en structureren. Ik moest terug naar de basis zodat zulutions de aandacht zou krijgen die zij verdient.

Wat is nou goed netwerken en hoe pakt men dit aan? Hoe moest ik de gewenste verandering doorvoeren?

Het wiel is al uitgevonden

Zelfstandig ondernemen spreekt voor zich, maar misschien vatten wij zelfstandigen dit te letterlijk op. Het is niet nodig alles alleen te doen om zelfstandig te zijn. Ik adviseer u om rond te kijken binnen uw eigen netwerk en de ervaringsdeskundigen te benaderen en op de man of vrouw af te vragen hoe zij netwerken. Sharing is caring maar welke kennis zoekt u en wilt u delen? Voor niets gaat de zon op dus bedenk van tevoren wat ú een ander kunt bieden in ruil voor de ervaringen waar u om vraagt.
En tips en adviezen kunnen uit elke hoek komen. Sta er open voor. Haal eruit wat voor u relevant is en maak hier gebruik van, ook al heeft u er niet om gevraagd.

Internet biedt veel informatie maar mijn ervaring is dat er voor zulutions een aantal toonaangevende websites zijn, waaronder MKB Servicedesk, ZZP Agenda en Carrière Tijger. Deze houd ik in de gaten omdat ik hier meestal vind waar ik naar op zoek ben.

De beste manier om chaos te veroorzaken is alles te regelen – Karel Boullart

Als kip zonder kop rondrennen biedt geen oplossing als juist tijd een probleem is. En als zelfstandige kom ik vaak tijd tekort. Een duim omhoog als u goed in kunt plannen en uw gestelde doelen na probeert te streven. Het mooie van zelfstandig ondernemen is toch wel dat elke dag iets nieuws brengt. Het loopt met regelmaat anders dan gepland dus raak niet in paniek als het u ook overkomt.
Netwerken doet u met mensen en zij hebben hun eigen planning, eigen doelen en andere prioriteiten. Stel daarom uw planning op maar houdt deze flexibel. zulutions heeft een eigen evenementenkalender en ik maak gebruik van een CRM maar er gaat geen dag voorbij dat ik hier geen aanpassingen in doe.

Aan de slag

Netwerken kan op allerlei manieren. Gelukkig maar, want elke onderneming is anders en moet zich op zijn of haar manier kunnen profileren. De meest bekende netwerkmogelijkheden volgens Carrière Tijger zijn:

  • congressen, workshops en seminars
  • borrels en recepties binnen en buiten je eigen bedrijf
  • verjaardagen (al moet je oppassen dat je niet de hele tijd over je werk zit te praten)
  • opleidingen, trainingen en cursussen
  • via je online identiteit op internet
  • door je aan te sluiten bij een vak- of regionaal netwerk of een netwerk van jonge professionals

Als afsluiter geef ik u nog de tip mee om te doen wat voor u goed voelt. Het is vallen en opstaan en netwerken is tijdrovend maar loont de moeite. Voor zulutions is mond-tot-mondreclame een belangrijk voordeel van netwerken dus daar leg ik de focus op. Waar legt u de focus op? Wat het ook is:

Wees jezelf – er zijn al zoveel anderen – Loesje

 

 

Share