Like changing event


zulutions emoji Facebook blog like changing eventHet is u vast niet ontgaan dat Facebook afgelopen week weer veranderd is. De like knop is aangepast, nee uitgebreid. Een aanvulling op uw dagelijkse Facebook bezigheden of pure waanzin? Sinds april 2010 moeten wij het er al mee doen, dat handje met die duim omhoog. Er werd al jaren hevig gediscussieerd of deze functionaliteit moest worden uitgebreid. In 2016 zijn wij Facebook-gebruikers er dus eindelijk klaar voor, aldus Facebook.

 

Verandering is de enige constante – Heraclitus

De Facebook “like changing event” heeft veel teweeg gebracht. Er worden zelfs serieuze columns geschreven over dit onderwerp, zoals het recent verschenen stuk van Arthur van Amerongen, “HAPPY HITLER, PORNICONS & ANDERE REACTIEKNOPPEN DIE FACEBOOK NIET HAALDEN“, waarin hij zijn gal spuwt. Tjeempie, wat hebben wij het er moeilijk mee  ! Maar waarom gaan wij “stelletje cyberzombies” er zo mee om? Wij hebben immers eerder soortgelijke veranderingen meegemaakt. Zo heeft twitter recent hartjes ingevoerd. Ik durf er bijna niet over te beginnen omdat ik u niet wil herinneren aan de pijn, vernedering en tranen om de blauwe vinkjes in Whatsapp. Er was totale paniek en waarom, men kon nu zien wanneer u hun bericht had gelezen. Nu moest u wel meteen antwoorden… Althans, dat werd aangehaald als grootste nadeel. Persoonlijk heb ik er geen traan om gelaten. Ja ik lees uw bericht maar ik voel mij beslist niet geneigd noch ben ik in staat altijd, immer, ten allen tijde, subiet en meteen terug te tikken. Bovendien ken ik de betekenis van de meeste emoji niet en durf ik ze toch niet te gebruiken. Zo stond mijn wereld op zijn kop toen ik hoorde dat het drolletje lijkt op de emoji voor chocolade soft ijs. Ik zag ze als één en hetzelfde en wist niet dat het er twee waren. Wat zal ik een boel ontvangers hebben gechoqueerd. Niemand had trek in mijn aangeboden ijs en ik snap wel waarom. Nu blijf ik er volledig bij uit de buurt. Zo ziet u, ook ik kan slecht tegen verandering. Misschien is dat wel wat ons allen wakker houdt nu wij moeten nadenken over ons like gedrag. Aaah, what to do next? Like, heart, dislike??? 

Duizend bommen en granaten – Kapitein Haddock

Vanwege de heisa in de wereld is het wellicht riskant om zo een tussenkop te gebruiken, maar een betere omschrijving van de ontstane commotie weet ik even niet. Totale paniek in ons reeds ontwrichte leventje. Of is het allemaal maar opgeblazen en is Facebook, in dit geval, de lachende derde die extra exposure krijgt? Ik kan mij zo voorstellen dat er overal cyberhipsters in dienst van Facebook rondcyberen met slechts één missie, ons gek maken zodat wij het er maar over blijven hebben. Wereldnieuws wijkt ervoor. Of het allemaal terecht is, kan ik niet beoordelen maar een mening geven kan ik wel. [Insert cheeky smiley here]. Als ik weer een andere pet opdoe, zou ik ook kunnen redeneren dat wij er wel degelijk een mening over moeten hebben. Het heeft immers betrekking op alle “cyberzombies”. Bovendien geeft het mij een reden om lekker te zeggen wat ik ervan vind. De goede kapitein Haddock heeft maar één emoji en het is wel een tikkeltje overdreven om bij elk probleem meteen over bommen en granaten te beginnen, zeker in deze tijd, maar och laat die man ook even zijn gang gaan. Kan enorm opluchten. Een Haddock emoji had niet misstaan bij het verhaal van onze beste heer Van Amerongen. Een heerlijk stuk om te lezen, maar de titel zou ik wijzigen naar: 1000 Afbeeldingsresultaat voor bomb smiley face en Afbeeldingsresultaat voor grenade smiley face

On a more serious note

Wij hebben even op adem kunnen komen. De heisa wordt al minder en de focus gaat weer uit naar nieuws wat er echt toe doet, Donald Trump bijvoorbeeld. Zou hij blij zijn met de nieuwe ontwikkelingen op social media? Ligt hij er ook wakker van? Vooral die dislike knop moet hem zorgen baren . Of krijgt hij zoveel hartjes dat er kortsluiting in het bovenkamertje ontstaat? En welke emoji hoort bij de emoties die hij ervaart?!
Binnenkort komt er weer een nieuwe update die ons zal verbazen. Wat mij verbaast is dat alles om ons heen verandert en wij lijken er niet tegen bestand. Emoticons lijken belangrijk maar u kunt tegenwoordig veel meer dan vroeger op uw Facebook profiel juist omdat ze veranderen. Zo kunt u een video aan uw profiel koppelen. Geen van de “zakelijke” social media kanalen is hetzelfde gebleven. LinkedIn verandert zelfs zo vaak dat elke dag een verrassing is. Vroeguh moest men bij zakelijke Facebook pagina’s “fan” worden en nu geeft men ook hier een like. En dan hebben wij het niet eens over alle voor ons minder bekende social media kanalen waar constant veranderingen worden doorgevoerd.

Ik wil u ook niet onnodig bang maken, maar er zijn nog meer veranderingen aangekondigd. De digitale assistent van Facebook geeft mij nu al kriebels maar ik blijf  en hopelijk u ook. Siri wannabe kom maar op.

 

Share