Zeg ken jij de shadowban, de shadowban van Instagram?


zulutions online marketing shadowban instagram blog AlmereEen social media setback overkomt iedere ondernemer. Deze zomer maakte ik voor het eerst een Instagram dip mee.
Om dit te voorkomen, ging ik op zoek naar creatieve oplossingen en ik kwam van alles tijdens mijn zoektocht tegen. Zo ook de ‘shadowban”.

Hashtags

Iedere klant die met online marketing bureau zulutions aan de slag gaat met social media marketing, begint met de tone of vocie bepaling. Een onderdeel hiervan is het juiste gebruik van hashtags. Helaas wordt vaak te gemakkelijk gedacht over hashtags. Social media accounts zoals Instagram zijn tegenwoordig vaak in eigen beheer en ik weet wel bijna zeker dat het onderdeel tone of voice bepaling regelmatig wordt overgeslagen en men gewoon begint door een account te openen.
De regels voor het gebruik van Instagram worden strenger en daarom moet iedere ondernemer die gebruik maakt van dit medium alert blijven. Dat vergt meer tijd, maar dan heb je wel wat. Ik heb deze zomer ook tijd geïnvesteerd in mijn Instagram account. Toen ik echter las over de “shadowban of Instagram” viel het kwartje. Ik wist waar mijn dip vandaan kwam. Heb jij zelf ook een vermindering in aantal likes, een minder groot bereik of misschien minder volgers dan u gewend bent? Dan zou onderstaande ook u (ervan af) kunnen helpen.

Instagram shadowban

Zeg ken jij de shadowban?

an Instagram Shadowban is when your hashtags become ‘un-discoverable’.
You can use your hashtags, however you’ll only show up in hashtag feeds of your current followers.

Instagram is zeer populair en groeit constant. Deze ban is bedoeld om te voorkomen dat men geautomatiseerd gaat plaatsen en dat het online platform volstaat met herhalingen. Het is dus raadzaam creatief te blijven. In mijn blog “Dust yourself off and try again after a social media setback” gaf ik aan te denken dat mijn dip was ontstaan doordat ik te vaak dezelfde afbeeldingen inclusief hashtags had gebruikt. Instagram heeft mij daar jammer genoeg, terecht, voor gestraft. Ik ben namelijk in de statistieken gedoken en de likes die ik kreeg, waren voornamelijk van mijn volgers.

Turn a setback into a comeback

Ik probeer altijd positief te blijven, maar toen ik over de shadowban las begon ik boos te worden. Op mezelf, omdat ik niet eerder had gehoord hiervan. Er is zoveel over te vinden en het is immers mijn werk. Jaja, heel nuttige gedachtes. Die heb ik maar snel opzij geschoven en ben ik weer alert. Ik heb in mijn agenda een wekelijks terugkerend item vastgelegd. Een paar uurtjes per week waarin ik mijn kennis weer op peil breng door simpelweg te lezen over mijn vakgebied. De shadowban heeft mij wakker geschud en dat zie ik als een voordeel.

Tips om de shadowban te voorkomen:

  1. Search your hashtags before you use them.
  2. Save your hashtag set in Preview App to re-use them.
  3. Use specific community hashtags.
  4. Avoid high density hashtags.
  5. Put your hashtags in the caption (not in the comments) for now while Instagram fixes up their algorithm.
  6. Don’t use the same hashtags for months on end.

Bron: The Preview App

Controleer uw account en posts

Het is niet gemakkelijk om te controleren of er een shadowban op uw account of post zit. Momenteel hanteert Instagram een lijst van verboden hashtags maar daar staan duizenden hashtags op en een aantal verbaasde mij. Zo staat #tgif (Thank God it’s Friday) op deze lijst omdat deze hashtag te vaak werd gebruikt. Ik dacht dat alleen scheldwoorden en dergelijke op deze lijst stonden.
Er zijn sites en apps waar men kan controleren of er sprake is van een shadowban. Helaas kom je vaak “shadowban free” uit de tests. Dit is echter misleidend. Echt goed controleren kunt u alleen zelf door de lijst door te lopen en verkeerde hashtags niet meer te gebruiken. Een kleine kanttekening. De lijst blijft groeien. Wat nu ‘veilig’ is, kan er volgende maand opstaan. Blijf dus alert!

You have to stay alert. You’ve got to keep raising your game – Larry Wilmore

Share