Schrijversblok


Schrijven lukt mij soms niet. Op sommige (spaarzame) momenten is het stil in mij, antwoorden de stemmen in mijn hoofd niet en komt er dus niets op papier, hoe graag ik het ook zou willen. En ja, ik praat met, over en tegen mijzelf. Als er dan geen antwoord komt, dan weet ik wel hoe laat het is. De kwaal van elke schrijver…

Schrijversblok

Schrijversblok, (Engels: writer’s block) is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen. Het (creatieve) schrijfproces verloopt deels onwillekeurig.

Zelf heb ik er weinig last van omdat ik voldoende stof heb om over te schrijven. Maar soms, heel soms heb ik er ook last van. Meestal is dit het geval als ik te lang wacht met schrijven. Dan begin ik aan een tekst en leg ik het even weg, vervolgens verplaats ik het steeds een week en maak ik het stuk uiteindelijk niet meer af. Ik schrijf graag over wat in mij opkomt, wat mijn interesse wekt, wat relevant is, maar het moet ook een onderwerp zijn waar de lezer wat aan heeft voor zijn of haar onderneming. Soms komt het dan ook voor dat ik een leuk onderwerp bedenk, maar dat het uiteindelijk na veelvuldig uitstel niet meer relevant blijkt te zijn. Zo heeft elke tekstschrijver obstakels die het creatieve proces belemmeren. Mijn grootste obstakel is mijn uitstelgedrag. I admit it, I postpone.

Wat belemmert uw creatieve schrijfproces?

Naast uitstelgedrag, waar ik mij dus zelf schuldig aan maak, zijn er ook andere belemmeringen die het creatieve schrijfproces kunnen beïnvloeden.

 1. Te veel afleiding
 2. Het schrijven komt niet op gang
 3. Het schrijven roept angst of onrust op
 4. Perfectionisme (het stuk is nooit goed genoeg om te publiceren)
 5. Tijdgebrek
 6. Vermoeidheid
 7. Kritiek op eerdere blogs.

Daarnaast overkomt het mij ook wel eens dat een andere blogger mij net voor is. Zo probeer ik updates omtrent social media marketing bij te houden en hier blog ik vaak over. Soms ben ik echter net te laat en besluit ik het stuk te schrappen.

Schrijversblok van tijdelijke aard

Gelukkig is een schrijversblok meestal van tijdelijke aard. Zo duurde de mijne ‘slechts’ een aantal maanden en gek genoeg alleen voor mijn eigen blog. Er is dus licht aan het einde van de tunnel. Het creatieve schrijfproces is voor elke schrijver anders en daarom kan het door meer factoren worden belemmerd. Het positieve nieuws is, dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat de oplossing snel gevonden is. Vaak kan een tekstschrijver van alles doen om het creatieve schrijfproces weer op gang te helpen. Een aantal eenvoudige tips helpen u hierbij op weg:

 1. Raak vooral niet in paniek
 2. Laat het los
 3. Zoek afleiding
 4. Schrijf vanuit een voor u creatieve locatie
 5. Lees vorige blogs om inspiratie op te doen
 6. Goed browsen, ga op zoek naar goede onderwerpen
 7. Houd oren en ogen open
 8. Luister naar de behoeften van lezers
 9. Vraag niet te veel feedback!

Vaak gaat het om een combinatie van bovenstaande tips. Verwacht geen wonderen maar laat het over u heen komen. Komt wel goed schatje, zeg ik altijd.

Schrijversblok en Neuropsychologie

Een schrijversblok komt natuurlijk ergens vandaan en ontstaat niet zomaar. Als de schrijversblok langer aanhoudt en de paniek wel toeslaat, is het raadzaam u eens te verdiepen in de neuropsychologische verklaring voor dit fenomeen. In mijn geval heeft mijn eigen blog eronder geleden. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat dit overslaat naar klanten. Dit heb ik zelf weten te voorkomen. Als zelfstandig ondernemer hoort ook dit erbij.

Vanuit het neuropsychologische gedachtegoed heb ik mijzelf geconditioneerd om meer verantwoording te voelen, ook voor eigen blogs. Ik heb als het ware mijn grijze brij opnieuw ingericht. Mocht u zelf met dit probleem kampen, dan help ik ook u graag op weg.

If I waited till I felt like writing, I’d never write at all. – Anne Tyler

  Naam (verplicht)

  Bedrijfsnaam

  Uw e-mail (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Website

  Onderwerp

  Uw bericht

  Share